Iedereen één – HKU Acteursopleiding Utrecht

ik wil heel graag iemand anders zijn
ik wil heel graag mezelf zijn maar dan met sterallures
ik wil heel graag dat mensen denken dat ik Dua Lipa ben
ik wil heel graag verdwijnen
ik wil heel graag doorsnee zijn
ik wil heel graag eten wat jij eet, lezen wat jij leest, lachen hoe jij lacht
ik wil mezelf van mezelf bevrijden

Het is soms niet makkelijk om gewoon jezelf te zijn. Vaak verschuilen we ons achter een gezamenlijke identiteit als harnas tegen commentaar op wie je echt zou kunnen of willen zijn.

In Iedereen één spelen de performers elkaar, hun idolen, hun evenbeeld of zelfs hun nachtmerrie. Ze onderzoeken de identiteit van een groep en als groep het begrip identiteit. Ze experimenteren met kleding en poses, observeren elkaar nauwkeurig en transformeren naar elkaar toe, in verschillende versies van zichzelf, in verzonnen en bekende figuren.

Kun je verdwijnen in iemand anders door te bewegen, lachen, eten, schelden, dansen als de ander doet. Of deed de ander jou al na en had je dat niet door. Hoe uniek is uniek eigenlijk? Iedereen één is een 3D printer van authenticiteit, een pashok van identiteit.

Wie ben jij nog als ik jou al ben
En als jij mij al bent, wie ben ik dan nog
Ben ik dan mezelf
Wie ben ik dan toch als ik jou ben
Kan ik een versie van jou zijn
En dan toch mezelf zijn
(Geen gedicht)

Credits

Regie & concept: Harm van Geel en Jef Van gestel I Spel: Julie Boellaard, Luca Bötzel, Barbara Brink, Nora Korfker, Jiska Mensink, Emile Rogissart, Annemarije Zoer, Sweder de Sitter I Productie: Sanne Jonkers I Lichtontwerp en techniek: Jan Willem van der Vlies & Freek Veneman I Vormgeving: Danique van der Mik, Freek Veneman I Met dank aan: Festival Tweetakt I Met speciale dank aan: Gonda van Dijk, Merel Severs en de moeder van Jessie I Begeleiding theatervormgeving: Sascha van Riel