Tuttefrut – Huis van Bourgondië

Tuttefrut geeft een herkenbare inkijk in een huishouden van een moeder en een zoon. De moeder naait, de zoon schept met het dwangmatig bewerken van kauwgom, ’tuttefrut’ op zijn Antwerps. Hij maakt kunst. Voor de moeder is het nutteloze onzin, voor hem is het van levensbelang. Tuttefrut is een poëtische voorstelling over de pijn van een organisch proces.
De voorstelling is gemaakt als afstudeervoorstelling aan de Toneelacademie Maastricht bij Het Huis van Bourgondië.

Deze voorstelling won de Ton Lutz prijs 2004. Uit het juryrapport: “Om zijn moed, overtuigingskracht, beheersing van de vorm, oog voor detail, zijn gevoel voor absurde humor, zijn vermogen om in een klein, kort verhaal zo hard de kern te raken”.

“In Tuttefrut zag je bijvoorbeeld een frenetieke zoon de strijd aangaan met zijn al te zachtzinnige moeder. Ze zitten in een huiskamer met te veel rommel en te weinig woorden voor een harmonieus samenzijn. Regisseur Jef Van Gestel zet die natuurlijke omgeving dik aan, met zelfs een maskerspel tussen Roodkapje en de wolf. Maar toch raakt het, omdat hier zo’n grote emotionele werking uitgaat van kleine huiselijke details als het schikken van kussens of het nemen van een aspirine. Het repetitieve karakter van de voorstelling vertélt hier iets.” Wouter Hillaert

Credits

Tekst & regie: Jef Van gestel I Spel: Kris Cuppens, Tom Ternest I Productie: Huis van Bourgondië